VID får 3,2 millioner til å forske på foreldre etter omsorgsovertakelse

vid

På oppdrag fra Bufdir skal VID forske på barnevernets oppfølging av foreldre som blir fratatt omsorgen for barna sine. Prosjektet er et samarbeid med OsloMet og Universitet i Stavanger.

Hva slags oppfølging tilbyr barnevernet foreldre etter at barna er tatt fra dem? Og hvordan ønsker foreldrene selv å bli fulgt opp? Det er noen av spørsmålene VID vitenskapelige høgskole skal finne svar på, i samarbeid med OsloMet og Universitetet i Stavanger.

Etter en omsorgsovertakelse har barnevernet plikt til å følge opp foreldrene, og gi tilbud om veiledning. Barnevernet skal også jobbe for at barn og foreldre gjenforenes, såfremt det er til barnets beste.

LES OGSÅ:  Nå er vi dømt, og Senja kommune er berømt

– Vi trenger oppdatert kunnskap om hvordan barnevernet ivaretar disse forpliktelsene, påpeker førsteamanuensis ved Fakultet for sosialvitenskap, Ellen Syrstad. Hun skal lede prosjektet.

Hvilke tiltak finnes i dag?

Kravet om gjenforening har blitt skjerpet etter at det norske barnevernet en rekke ganger har blitt dømt i Den europeiske menneskerettsdomstolen, og pålagt å endre praksis. Forskningsprosjektet er et av Bufdirs tiltak for å imøtekomme kritikken, og vil være en del av rapporteringen inn til FN.

– Barnevernet skal samarbeide med foreldrene, og legge til rette for at de får tilbake omsorgen. De skal også utarbeide en plan for tilbakeføring, forklarer Syrstad.

LES OGSÅ:  Video: Barnevernet tar flest barn i hele verden

Prosjektet skal undersøke hvilke tiltak barnevernet og andre aktører tilbyr foreldre etter en omsorgsovertakelse. Hva er målene med tiltakene? Hvordan følges foreldrene opp når barna skal tilbakeføres, og hva skjer dersom tilbakeføring ikke er aktuelt?

Prosjektet skal også se på hvordan barnevernstjenesten samarbeider med andre tjenester, og hvordan oppfølgingen tilpasses foreldrenes bakgrunn.

Hva synes foreldrene om oppfølgingen?

I tillegg til å kartlegge tiltak, skal prosjektet se på hvilke erfaringer foreldrene og barnevernet har med oppfølgingen. Hvilke ønsker og behov for oppfølging har foreldrene, og hvordan blir disse møtt? Hvordan forstår og erfarer barnevernsansatte oppfølgingsoppdraget?

LES OGSÅ:  Advokat: – Barna ble behandlet som kriminelle!

Prosjektet skal undersøke hva som fremmer eller hemmer god oppfølging av foreldrene.

– Målet er å finne ut hva som skal til for å lykkes med oppfølgings- og tilbakeføringsarbeidet, sier Syrstad.

StoppBarnevernet.com trenger din hjelp for å stoppe lovbruddene, overgrepene og dødsfallene i barnevernet. Klikk her for å se hvordan du kan støtte oss. Husk også å følge Stopp Barnevernet på sosiale medier.

ntb

Om skribenten: NTB

NTB er et uavhengig, norsk nyhetsbyrå. NTBs redaksjoner følger nyheter døgnet rundt. NTBs journalistikk er underlagt Vær Varsom-plakaten.

Anbefalt for deg