Tilbakeføring: Når hørselen til barnevernet svikter

høre barna

– Barnevernet hører for dårlig på barna. FNs barnekomité sier at vi må høre på barna for å kunne beslutte hva som er barnets beste. Det er det norske barnevernet for dårlige til i dag, sier forsker.

Forskning.no har publisert en artikkel i samarbeid med Universitetet i Agder. Det er forskeren Monica Strømland som har forsket på hvordan barn har opplevd å bli hørt i det norske barnevernet. 

LES OGSÅ:  Podcast: Barna kidnappet, Svein tar saken!

Barnevernet har et overordnet prinsipp som sier at tiltak som gjøres, skal være til det beste for barnet. Dette er knyttet til barnets rett til å bli hørt.

Strømlands forskning viser at barnevernet sliter med å høre på barna. Hun oppdaget at barnevernet ikke har retningslinjer for samtaler med barn som sikrer at de blir hørt.

LES OGSÅ:  Statsforvalteren stenger barneverns­institusjon i Trøndelag

Selektiv hørsel

Sammenhengen er nok at de fleste barn i Norge tas ut av hjemmene mot sin egen vilje, noe som betyr at de fleste barna i barnevernet vil hjem. Og når barna vil hjem, svikter tydeligvis hørselen til saksbehandlerne.

– Norge har blitt dømt en rekke ganger i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i barnevernssaker. Mange av sakene skyldes dårlig dokumentasjon. Da er det jo rart at de ikke har utarbeidet retningslinjer for at barn blir hørt. De må kunne dokumentere dette, sier Strømland.

LES OGSÅ:  Kjersti Toppe, er menneskerettighetene bare til pynt?

Gjennom forskningen sin har hun sett nærmere på en rekke forskjellige barnevernsinstitusjoner. Praksisen varierer veldig fra sted til sted i Norge, ifølge Forskning.no.

Om skribenten: Media

Nyheter fra medier som NRK, TV 2, Dagbladet og VG samt sosiale medier som Facebook, Instagram, YouTube og TikTok om barnevernet.

Anbefalt for deg