Stopp privatiseringen av barnevernet!

tonje omdahl

Vi må stoppe selskaper og store leverandører som selger tjenestene sine til barnevernet, som tjener store summer på privatisering ved fosterhjem, institusjoner og enetiltak på barn og ungdommer.

Det er et profittmotiv for å holde barn i fosterhjem og institusjoner. Disse selskapene tjener kun penger på barna som forblir under deres tilsyn. Men privatisering utgjør en fare for barn, enten bestemte aktører eller selskaper. Men også statlige etater – de har alle et økonomisk insentiv til å ta barn bort fra familiene sine og holde dem i fosterhjem, eller til og med få noen adoptert.

For det første, havner penger som skal hjelpe barn og familier i vanskeligheter i stedet i lommene til de som allerede er rike, og bevis har vist at noen av disse selskapene er fulle av dårlig ledelse og misbruk.

For det andre, er det en fosterhjemspanikk som øker presset for å senke standardene for fosterhjem og ignorere overgrep i fosterhjem. De har insentiv til å ikke vite hva som skjer i disse hjemmene, for hvis de gjorde det, ville de måtte trekke den ungen og finne et nytt hjem. Jo mer du overbelaster et system med barn som ikke trenger å være der, jo mindre tid har de til å finne barna som virkelig er i fare. I tillegg til å rekruttere flere fosterforeldre.

Barnevernet kan ikke bare fortsette å gjenta det samme, og tenke, å, vi trenger bare mer, bedre rekruttering, bedre oppbevaring av barn. Det kommer ikke til å få det før du endrer noen av de grunnleggende problemene i systemet.

Det må være første skritt for å stoppe selskaper fra å tjene penger på barn. Stopp privatisering.

Om skribenten: Tonje Omdahl

Menneskerettighetsforkjemper og barnevernsaktivist.

Anbefalt for deg