Slik finner du en god advokat til din barnevernssak

aftenposten

Det finnes mange gode advokater å velge mellom i Norge. Som utsatt for barnevernet har man krav på gratis advokat i alle faser av saken, dessverre er det ikke alltid det er i advokatens interesse å løse saken raskt. Hvorfor? Jo flere trinn saken går rettslig, jo mer kan advokaten bli betalt.

Men hvem er det som betaler advokaten? Mange som er utsatt for lovbrudd i barnevernet og trenger en advokat vet ikke at privat part – altså du/dere som foreldre – ikke alltid er klienten. Som oftest er det staten, med mindre andre parter eller privat part (foreldre etc.) betaler advokaten selv, men det kan koste titusenvis av kroner for hver rettslige runde, noe de færreste har råd til.

Representer advokaten deg eller sin klient?

Staten, som mest sannsynlig er din juridiske motpart når det gjelder menneskerettighetene, betaler i de fleste tilfeller altså din advokat. Advokaten har dermed staten som klient, men skal representere privat part. Dessverre gjør enkelte advokater ikke en god jobb, de krever ikke dine rettigheter som retten til familieliv, innsyn, barnets partsrettigheter og løser ikke sakene juridisk.

I tillegg er Norge ofte ikke i praksis en rettsstat når det gjelder barnevern. Barnevernsnemnda er inhabil slik at resultatet er nesten gitt, juryordningen er avviklet slik at rettferdigheten avstumpes, opptak gjøres ikke slik at man kan unngå evt. inkriminerende bevis i etterkant, i tillegg kan man oppleve at rettssalen er stengt for publikum slik at det ikke er vitner til eventuelle lovbrudd og krenkelser av rettigheter, og media nektes adgang slik at barnevern, kommuneadvokater og dommere kan unngå eksponering. Og til slutt: dommen bruker være hemmelig slik at man kan oppleve det som et forsøk på å tvinges til taushet i frykt for represalier.

Så det er ikke bare enkelt for advokatene heller.

Slik finner du en bra advokat mot barnevernet

Å finne en bra advokat for din barnevernssak kan være vanskelig i et slikt landskap. Heldigvis finnes det enkle tips for å finne en dyktig advokat med intregitet.

  • Sjekk om advokaten har eller har hatt barnevernet som klient
  • Ikke velg en lokal advokat, lokale advokater kan ha bindinger til kommunen
  • Spør andre som har opplevd lovbrudd i barnevernet og vunnet saken, hvilken advokat de kan anbefale
  • Velg en advokat som er ekspert på barnevern, å velge en advokat innen arbeidsrett kan bli feil (om ikke advokaten er god på begge deler)
  • Bli kjent med advokaten først, finn ut om advokaten er rett for deg og din sak
  • Undersøk om advokaten ønsker å løse saken raskt
  • Bytt advokat om advokaten din taper en åpenbar enkel sak

Du kan finne gode advokater på denne nettsiden, og det er enkelt å bytte advokat om du er misfornøyd med den du har nå.

Selv om du har funnet en god advokat som faktisk representerer deg, bør du følge med på at advokaten gjør jobben sin. Det vil si bruker de juridiske argumentene som gjør at du kan vinne saken, det vil si Grunnloven, Tvisteloven, Straffeloven, Menneskerettsloven og Barnekonvensjonen.

Ofte er det enkleste å bytte advokat, om en advokat år etter år ikke klarer løse saken, har man kanskje en dårlig advokat. Om man opplever at advokaten saboterer saken bør man ta kontakt med Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.

Om skribenten: Stopp Barnevernet!

Stopp Barnevernet! sin aksjonskomite publiserer nyheter om demonstrasjoner, boikotter, lanseringer og andre aktiviteter.

Anbefalt for deg