Psykiatriske døgnplasser fjernes: – Liv står på spill

jente

Planene om å kutte én av tre frivillige døgnplasser i psykiatrien er en kortsiktig strategi som vil koste oss dyrt, både økonomisk og samfunnsmessig. 

Oslo universitetssykehus (OUS) har nylig vedtatt å legge ned én av tre frivillige døgnplasser i psykiatrien. Psykisk helsevern blir den store taperen når sykehuset må kutte i budsjettet for 2025. 

Generalsekretær Line Kolstad Rødseth i Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) uttrykker stor bekymring for konsekvensene av kuttene.

– Disse kuttene setter liv i fare, spesielt for de som er avhengige av et stabilt behandlingsmiljø. Det er vanskelig å forstå hvordan dette kan forsvares, særlig med tanke på regjeringens løfter om å prioritere psykisk helse, og å faktisk øke antall døgnplasser, sier hun.

LES OGSÅ:  Systematiske lovbrudd er ikke unntaksvise "enkeltsaker"

Et uerstattelig tilbud forsvinner

Post 3 ved Nydalen distriktspsykiatriske senter (DPS) i Oslo, som over lang tid har bygget opp de ansattes kompetanse på traumer og traumebehandling, står i fare for å bli lagt ned. Denne avdelingen har i mange år vært en uvurderlig ressurs for pasienter med alvorlige traumer og en nedleggelse vil ramme pasienter som er avhengig av et stabilt og forutsigbart døgntilbud. 

LES OGSÅ:  Skattepengene går til barnevernet som ødelegger barna våre

Helene Langsether, medlem av LMSO, var selv innlagt her i tre uker sommeren 2024.

– Jeg var imponert over kompetansen og kvaliteten på tilbudet. Bare vissheten om at dette tilbudet finnes, har vært en trygghet for meg – en trygghet som nå står i fare for å forsvinne, forteller hun.

Kostbare kutt

Også spesialiserte enheter som Regional enhet for traumebehandling (REFT) ved St. Olavs Hospital i Trondheim trues av kutt. For mange pasienter er slike tilbud den eneste muligheten for bedring.

LES OGSÅ:  Bufdir: 18 barn kan ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av ansatte

– Å legge ned disse tilbudene er ikke bare alvorlig, men også økonomisk uforsvarlig. Politikerne snakker om å redusere sykefraværet og øke arbeidsdeltakelsen, men kutt i psykiatrien trekker i motsatt retning, sier Kolstad Rødseth.

Som Langsether selv har erfart, trenger mange pasienter trygghet og stabilitet gjennom døgntilbud for å bearbeide traumer og oppnå varig bedring.

– Kutt i psykiatriske døgnplasser er en kortsiktig strategi med store konsekvenser. Når økonomiske hensyn får overstyre faglige vurderinger, vil det til slutt koste oss alle langt mer, avslutter hun.

Om skribenten: Landsforeningen mot seksuelle overgrep

Interesseorganisasjon med formål om å sette seksuelle overgrep og traumer på dagsordenen i samfunnet.

Anbefalt for deg