Pengemaktens kamp mot et barnevernsoffer

erstatning

Stine Backe Knutsen ble som kjent tilkjent millionerstatning. Jeg registrerer at forsikringsselskapet Gjensidige sin omreisende advokat Karoline Henriksen ikke vant fram verken med påstand om foreldelse eller at det ikke skulle være årsakssammenheng.

Nå venter vi på om saken blir anket til lagmannsretten. Dersom den blir det, vil Stine risikere en ny belastende runde i retten.

Kommuner som er forsikret, blir ved tap vanligvis belastet med egenandel kr 100.000. Kommunen har derfor lite økonomisk å tape på at forsikringsselskapet med tillatelse fra kommunen velger å anke.

Rå pengemakt

Forsikringsselskapet, som representerer den rå pengemakt, vil ofte presse på for å få anke. En anke vil slite ut den svake part og kan ende ved at denne godtar et magert forlik.

LES OGSÅ:  Riksrevisjonen: Barnevernet tar barn men mangler dokumentasjon!

Det er kommunestyret som gir fullmakt til kommunedirektør, som i tilfelle skal godta et forslag om anke. Dersom kommunedirektøren nekter anke, risikerer kommunen å bli sittende med hele regningen. Det samme kan bli tilfelle om kommunestyret i den konkrete saken trekker tilbake fullmakten, eller etter at det er anket, vedtar å trekke anken.

Vi ser altså at moral og det å ikke påføre den skadde ytterligere skade, koster.

Etter at jeg med min bakgrunn fra nærmere 10 år i offentlig barnevern (i Oslo) har lest saken, anbefaler jeg i likhet med Camilla Storlien, leder i Ringsaker pensjonistparti, at kommunen sier unnskyld og ikke blir med på anke.

LES OGSÅ:  Norsk barnevern-flyktning fikk asyl i Polen

Jeg har selv arbeidet i barnevern med tunge yrkesskadesaker og vet at selv de som var sterke før en alvorlig skade, blir svekket. En som er blitt skadet under oppveksten, har det enda vanskeligere.

Helst burde det vært gode landsomfattende ordninger med oppreisning og med rommelige beløpsgrenser. Det er mye mindre belastende å fremme krav i slik sammenheng. Dessuten burde kommuner som får krav, betale advokat for den som fremmer krav, og være imøtekommende og ikke la forsikringsselskap være i førersetet.

Det skal for øvrig i slike saker være en skriftlig barnevernsfaglig vurdering i kommunen. Foreligger ikke dette, eller den er rent overfladisk, er det stor sannsynlighet for at det blir sett på som forsikringsselskapet opptrer på vegne av det offentlige. Noe som er ulovlig.

LES OGSÅ:  Juleevangeliet etter barnevernet

Foreldelsesfrist for tapt barndom

Angående foreldelse er dette er hett tema, som nylig ble behandlet i Stortingets justiskomité og deretter sendt tilbake til Justisdepartementet. Jeg skrev høringsuttalelse til justiskomiteen og foreslo at det ikke skal være foreldelsesfrister i saker om tapt barndom.

To juridiske professorer skrev også høringsuttalelse og problematiserte dagens praktisering, som kan være i strid med menneskerettighetene. Norge kan dermed risikere å bli dømt om en slik sak kommer helt til Menneskerettsdomstolen (EMD).

Dagbladet har over 3 avissider påpekt dette i forbindelse med en sak i Sandnes, der for øvrig den samme advokat Karoline Henriksen representerte nettopp forsikringsselskapet Gjensidige i tingretten. Vi venter på den dommen.

Om skribenten: Bjørn Børo

Tidligere ansatt i Oslo barneverntjeneste.

Anbefalt for deg