Ødelagt barndom: 5-åring saksøker Trondheim kommune

silje-saken

Silje (5) ble funnet død i 1994 og politiet konkluderte med at tre gutter på 3, 5 og 6 var skyldige. Uten rettssak og dom. Så ble to av barna tatt av barnevernet som ødela livene deres. Nå skal 5-åringen ha erstatning.

Trondheim kommune har fått kritikk for måten 5-åringen ble behandlet på under barnevernets omsorg. Nå går han til sak og ønsker millionerstatning for tapt barndom, opplyser NRK.

LES OGSÅ:  Barnevernet i Holmestrand må søke etter psykolog for 5. gang

Et utvalg som så på saken, konkluderte tidligere i år med at behandlingen var kritikkverdig, og kan ha vært skadelig.

– Det er nok så åpenbart, og det fremgår jo direkte av Brennpunkt-dokumentaren hvor enkeltpersoner, for åpent kamera, innrømmer å ha utsatt min klient for metoder som var ulovlig den gang, og som selvfølgelig er ulovlig nå, sier advokatfullmektig Johan Vanberg Jensen.

I ettertid har han blant annet utviklet alvorlige rusproblemer, og ble ikke rusfri før han i 2023 ble kjent uskyldig av statsadvokaten, melder NRK.

LES OGSÅ:  3.100 færre barn under barnevernet i 2023

Det ble klart etter at saken ble etterforsket på nytt, og politiet ikke klarte å bevise at det var de tre guttene som sto bak. Dermed må de anses som uskyldige.

Vold som terapi

Allerede dagen etter at de ble pekt ut som skyldige, ble guttene henvist det som beskrives som “full barnepsykiatrisk utredning”. Både 5- og 6-åringen ble plassert i fosterhjem etter dødsfallet.

LES OGSÅ:  Musikkterapi for ungdom i barnevernet

Barnevernets psykolog, Trond Andreassen, hadde ansvaret for den faglige oppfølgingen av guttene.

Guttene ble for eksempel utsatt for vold i barnehagen som terapi. I en rapport skriver den voksne til psykologen: “Jeg tar tak i han og bryter han ned. Han klager og sier jeg kveler han”.

Om skribenten: Media

Nyheter fra medier som NTB, NRK, TV 2, Dagbladet og VG samt sosiale medier som Facebook, Instagram og YouTube om barnevernet.

Anbefalt for deg