Regjeringen har i dag oppnevnt et utvalg som skal gjøre en helhetlig gjennomgang av dagens organisering av det statlige barnevernet, og rollene til Bufdir og Bufetat.
– Jeg vil nå gjøre en vurdering av ansvar og myndighet, og hvordan det statlige barnevernet er organisert for å sikre god styring av ressursene slik at barna får best mulig hjelp og nødvendige tjenester i tråd med egne behov, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).
I dag er det offentlige ansvaret for barnevernet delt mellom stat og kommune. Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er både fagdirektorat for det statlige og det kommunale barnevernet, og etatstyrer for den statlige delen av institusjonstilbudet.
Gjentatte rapporter og utredninger har stilt spørsmål ved hvordan det statlige barnevernet er organisert i dag, og om Bufdirs rolle som både fagdirektorat og etatstyrer. Likevel har dette aldri vært tema for en helhetlig utredning.
Tydeliggjøre skillet mellom fagdirektorat og etatstyrer
Målet med en slik utredning er å bidra til en god faglig utvikling av det statlige barnevernet, og beskue nye forslag til organisering.
Utvalget skal vurdere styrker og svakheter ved dagens organisering og skal foreslå minst en modell som skiller fagdirektoratet (Bufdir) og etatstyrer (Bufetat). Målet er å gi gode og effektive tjenester for barna.
– Jeg ser frem til å få en helhetlig vurdering av organiseringen av statlig barnevern, for å sikre en bedre og mer varig løsning for å tydeleggjere rollene som fagdirektorat og etatstyrer. Dette er viktig for tilliten til barnevernet, sier Toppe.
Bedre samhandlingen
Oslo kommune er den eneste kommunen i landet som selv har ansvar for alle barnevernstjenester, og de faller derfor ikke inn under det statlige barnevernet.
Utvalget skal likevel beskue tiltak som kan forbedre og forsterke samhandlingen mellom Barne- og familieetaten i Oslo kommune og det statlige barnevernet (Bufetat).
Utvalg og mandat
I arbeidet skal utvalget ta utgangspunkt i relevante utredninger, som for eksempel Barnevernsinstitusjonsutvalget sin NOU «Med barnet hele veien», og den pågående områdegjennomgangen av institusjonsbarnevernet. Barn og unge sine erfaringer skal være en del av kunnskapsgrunnlaget.
Utvalget består av seks personer med bakgrunn fra feltet og relevant kompetanse og blir ledet av Erik Stene, fagdirektør i Statens helsetilsyn. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. oktober 2025