To nye Fafo-rapporter belyser mobilitet og ledelse i helse- og omsorgssektoren, og peker på nødvendige tiltak for å sikre bærekraftige tjenester og effektiv bruk av arbeidskraft.
Fafo har nylig publisert to rapporter som gir innsikt i mobilitet og ledelse i helse- og omsorgssektoren. Rapportene, utarbeidet av Roy A. Nielsen, Leif E. Moland, Ketil Bråthen og Selma Sofia Forfod Yssen, fremhever både utfordringer og muligheter i sektoren.
Den første rapporten, “Mobilitet i helse- og omsorgssektoren”, viser at det norske arbeidsmarkedet har vokst med elleve prosent de siste åtte årene, med en betydelig vekst blant leger og vernepleiere. Samtidig har helsefagarbeiderne blitt relativt færre. Rapporten avdekker at omtrent en av fire arbeidstakere forlater jobben sin hvert år, med høyest mobilitet blant mannlige ansatte, unge ansatte, ansatte med lav utdanning og deltidsansatte. Sykehusene har de mest stabile arbeidstakerne, mens ledere og sykepleiere også viser lav mobilitet.
Den andre rapporten, “Ledelse for tjenesteutvikling og bedre nyttiggjøring og utvikling av personell uten helse- og sosialfaglig bakgrunn”, oppsummerer kunnskap om hvordan man kan nyttiggjøre, utvikle og ivareta ansatte uten formell helse- og sosialfaglig kompetanse. Rapporten fremhever at førstelinjeledelse spiller en nøkkelrolle, men peker på utfordringer som stort lederspenn, høyt omfang av midlertidig arbeidskraft og begrenset handlingsrom. Motiverende og strategisk ledelse er avgjørende for å ivareta og utvikle ansatte uten fagutdanning, og ordninger som “Fagbrev på jobb” har potensial for å kvalifisere ansatte gjennom opplæring og veiledning på arbeidsplassen.
Begge rapportene understreker behovet for strategier som fremmer effektiv bruk av arbeidskraft og kompetanse for å utvikle bærekraftige helse- og omsorgstjenester. Arbeidet med ny oppgavedeling og bemanningsløsninger i kommuner er under utvikling, men det mangler fortsatt kunnskap om balansen mellom faglærte og ufaglærte, samt hvordan man kan formalisere kompetansen i slike roller.