
Denne uken skal Norge opp til eksamen i barnepolitikk- og praksis. De skal møte FNs barnekomité i Genève på mandag 12. og tirsdag 13. mai, opplyser FN-sambandet.
FNs barnekonvensjon, vedtatt 20. november 1989, er det viktigste internasjonale regelverket vi har for beskyttelse av barns rettigheter. Barnekonvensjonen er også den første internasjonale menneskerettighetskonvensjonen som gir våre yngste en spesiell juridisk status.
Norge skal opp til eksamen
FNs barnekomité, møtes i år i sin 99. sesjon fra 12. til 30. mai. Landene som skal høres spesielt denne gang er Brasil, Indonesia, Irak, Pakistan, Qatar og Romania – og Norge, som er først ut i rekken.
Diskusjonen baseres på landrapporter. På toppen av myndighetenes rapport, som ble levert i fjor sommer, har 17 sivilsamfunnsorganisasjoner, Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), og Barneombudet sendt inn supplerende rapporter. Sistnevnte leverte sin første rapport på seks år.
Det er barne- og familieminister Lene Vågslid som representerer norske myndigheter under høringen i år, som er landets 7. høring, ifølge FN-sambandet.
Norge skal følge FNs barnekonvensjon
– Det viktigste jeg gjør som barne- og familieminister er å sikre at norske barn er trygge og at deres rettigheter ivaretas på best mulig måte, sier Vågslid. Jeg ser frem til høringen i FN, hvor jeg vil redegjøre for hvordan vi jobber i tråd med barnekonvensjonen for å sikre at barnets beste alltid skal ligge til grunn for de beslutningene vi tar, understreker barne- og familieministeren i en pressemelding.
Representanter fra FN-delegasjonen i Genève – inkludert FN-ambassadør Tormod Cappelen Endresen – samt de andre departementene med ansvar for iverksettelse av barns rettigheter (Barne- og familiedepartementet, Kultur- og likestingsdepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet, og Justis- beredskapsdepartementet) vil også delta.
Norge har en jobb å gjøre
– Som nasjon lever vi ikke alltid opp til ansvaret vårt. Vi må passe på å oppfylle barns rettigheter slik vi har forpliktet oss til i barnekonvensjonen, sier barneombud Mina Gerhardsen i en pressemelding. Det er fortsatt en jobb å gjøre, understreker Gerhardsen.
Selv om det er vanskelig å spå, er det høyst sannsynlig at mye av diskusjon vil handle spesielt om ressursbruk, barns nasjonale klagemuligheter, diskriminasjon, seksuelle overgrep, omsorgsovertakelser og samvær for barn i barnevernets omsorg, barns rettigheter i møte med klimaendringene, omsorgstilbudet til enslige mindreårige asylsøkere og bruk av forvaring overfor mindreårige, ifølge fn.no.
StoppBarnevernet.com trenger din hjelp for å stoppe lovbruddene, overgrepene og dødsfallene i barnevernet. Klikk her for å se hvordan du kan støtte oss. Husk også å følge Stopp Barnevernet på sosiale medier.