Hva gjør man med barn man kan ha truaumatisert for livet med å fjerne dem fra foreldrene og isolere dem over lang tid fra familien? Tilbakeføring? Nei, musikk skal tydeligvis få årene til å gå.
Musikkverkstedet Kom Nærmere Oslo som ledes av musikkterapeutene Marie Løvås og Sigurd Tvilde i Stendi, har nylig gitt ut en EP med seks låter. Låtene er skrevet og spilt inn av ungdommer i alderen 14-19 år, som er eller har vært under barnevernets omsorg.
Musikkterapi er en del av det terapeutiske aktivitetstilbudet innen både omsorgstjenester og barnevern i Stendi. Stendi har ansatt tre musikkterapeuter, som både reiser ut til avdelingene og boligene for å arrangere hjemmebesøk og gruppetimer, og tilbyr individuelle musikktimer.
300 ungdommer har deltatt
I tillegg støtter Stendi den ideelle organisasjonen Kom Nærmere, et teater- og musikklag som ble stiftet av Viggo Krüger i Bergen i 2003, og etablert i Oslo i 2014 av Christine Wilhelmsen i Stendi.
Kom Nærmere er et sosialt musikktilbud for ungdom med fokus på inkludering, fellesskap og musikk- og skaperglede. I løpet av 20 år har over 300 ungdommer deltatt på musikkverksted, konserter, revyer og musikkutgivelser.
Musikkglede og mestring
Sigurd Tvilde er en av tre musikkterapeuter som er ansatt i Stendi i region øst.
– Formålet med Musikkverkstedet er å møte ungdommene der de er, og la de oppleve musikkglede og mestring. I tillegg er Kom Nærmere et gratis fritidstilbud, og et sted ungdommen kan møtes og være sammen om ulike aktiviteter knyttet til musikk, sier Sigurd.
Sammen med kollega Marie drifter Sigurd Kom Nærmere Oslo som holder til på Bærum kommunes Tanken i Sandvika, og blant annet har et gratis aktivitetstilbud hver andre søndag for ungdommer som er eller har vært i barnevernet eller psykisk helsevern. Stendi støtter tiltaket ved å dekke driftsutgifter og lønnskostnadene til de to musikkterapeutene.
«This is home»
I juni ga Kom Nærmere Oslo ut EP’en “This is home” på digitale strømmetjenester, med seks spor skrevet av ungdommer i alderen 14-19 år. Utgivelsen er støttet av Sparebankstiftelsen og Bufdir, og slippfesten foregikk på Forandringshuset på Grønland med konsert og fest.
Låtskriverne formidler tema som identitet, vennskap og livshistorie. Låtene handler om å være stolt av hvem man er, om nostalgi og minner, om å ikke vite hva man skal skrive i en sang, og viktigheten av å ha en hånd å holde i.
– Nå har vi 3-4 faste deltagere på Musikkverkstedet, men vi har vært opp til 10 faste deltagere, som også har reist på konserter, hytteturer og andre aktiviteter, forteller Sigurd.