Måtte redde datteren fra narkotika i barnevernet: – Mitt ansvar

stortinget

Ella (13) var tatt av barnevernet, plassert på barnevernsinstitusjon og blitt narkoman. Moren bestemte seg for å redde barnet fra døden i barnevernet.

I oktober 2022 gikk barnevernet til sak om omsorgsovertakelse i fylkesnemnda. De mente at Ellas behov for omsorg var større enn det moren Maria kunne gi henne alene. En psykologspesialist var oppnevnt som sakkyndig i nemnda, hun mente at Ella trengte et godt fosterhjem, opplyser NRK.

Deretter ble hun plassert på barnevernsinstitusjon. Der gikk 13-åringen fra å ha testet litt hasj, sigaretter og alkohol, til å bruke sterke stoffer som MDMA og LSD. Og det på rundt tre måneder.

LES OGSÅ:  Stopp privatiseringen av barnevernet!

– Jeg ruset meg jo daglig, sier Ella.

Maria var bekymret for datterens rusproblemer. Ella stakk ofte av og kunne være savnet flere dager av gangen. Også institusjonen uttrykte stor bekymring for overdoser og overgrep, viser dokumenter NRK har lest.

Moren tok med seg datteren fra Norge til et annet land der en avvenningsklinikk hjelper datteren med abstinensene hun har etter narkotikaavhengigheten hun fikk av barnevernet.

LES OGSÅ:  3.100 færre barn under barnevernet i 2023

Ella er ikke lengre narkoman og moren krever omsorgen tilbake, den saken skal snart behandles i Barneverns- og helsenemnda. For kommunen på sin side ønsker å ha omsorgen for barnet!

Barnevernet vil ikke kommentere

– Vi finner det derfor ikke riktig å uttale oss om disse forholdene nå, gitt den kommende nemndbehandlingen, skriver kommunens barnevernssjef til NRK.

Maria risikerer fengsel for det hun har gjort. Barnevernet har politianmeldt henne, og hun er under etterforskning for omsorgsunndragelse.

LES OGSÅ:  Barnevernet i Moss innrømmer lovbrudd: - Beklager

Barn som blir tatt fra foreldrene og gjort til narkomane av barnevernet var tema i NRK-serien Instukids. Barneministeren sa dette i om problemet:

– Alle barn som ikke får den hjelpen de skal ha på institusjon, har vi sviktet. De har krav på beskyttelse. Når de ikke får det, er det uakseptabelt. Det er mitt ansvar, og det tar jeg veldig på alvor, sa Kjersti Toppe (Sp) til NRK.

Om skribenten: Media

Nyheter fra medier som NTB, NRK, TV 2, Dagbladet og VG samt sosiale medier som Facebook, Instagram og YouTube om barnevernet.

Anbefalt for deg