Mangler sakkyndige: Barns rettssikkerhet sviktes i retten

LMSO

– At de mest alvorlige barnesakene mangler relevante sakkyndige med interesse og kunnskap for seksuelle overgrep, gjør at barns rettssikkerhet ofte sviktes i retten. 

Nylig avga familiekomiteen innstilling om at overgrepsdømte ikke bør ha samvær med egne barn.

Thea W. Totland er jurist og daglig leder i Barneadvokatene. Hun har jobbet med barnesaker gjennom hele sitt yrkesliv og har spesialisert seg på saker som omhandler seksuelle overgrep.

– Mine erfaringer viser at rettssystemet ofte svikter barna, og i mange av disse sakene blir vi overkjørt.

En undersøkelse med rystende funn

I 2024 undersøkte Barneadvokatene barnefordelingssaker i lagmannsretten med mistanke om seksuelle overgrep de siste fem årene. Undersøkelsen viste at retten konkluderte med at det ikke var risiko i 80 prosent av sakene, og at barna fikk samvær med eller ble flyttet til den anklagede faren. I de resterende 20 prosentene var flere fedre allerede dømt eller tiltalt.

LES OGSÅ:  Video: Fra vondt til verre i barnevernet på Fagernes

– Retten har vanskelig for å tro at slike overgrep skjer, selv om vi vet at fem prosent av barn utsettes for gjentatte overgrep av noen nærstående, erfarer hun.

Sakkyndiges manglende kompetanse

Totland mener at sakkyndige ofte mangler innsikt i hvordan overgripere opererer. Hun har sett eksempler på fedre som er mistenkt for overgrep, men som oppfattes som omsorgsfulle fordi de spiller gitar i barnehagen eller lager kjøttkaker til barna.

– Dette påvirker sakkyndige og retten mer enn de kanskje forstår, sier Totland, som erfarer at retten ofte blir paralysert i slike saker.

LES OGSÅ:  Frelsesarmeen vil tjene penger på fosterhjem

Hun peker også på at sakkyndige ikke alltid er spesialister på overgrep, men trekkes tilfeldig inn i saker uavhengig av faglig kompetanse.

– I dag har mange sakkyndige sin bakgrunn fra samlivsbruddssaker, der fokus er på samarbeid mellom foreldrene, ikke på beskyttelse av barn.

Generalsekretær i LMSO, Line Kolstad Rødseth, trekker fram at manglende fenomenkunnskap om seksuelle overgrep blant aktører i rettssaker som omhandler barn, utgjør et alvorlig rettssikkerhetsproblem. 

– Når rettsvesenet svikter i å forstå overgrepets dynamikk, risikerer barn å ikke bli hørt og få den rettsbeskyttelsen de har krav på. Som samfunn kan vi ikke akseptere at de blir sviktet av systemet, understreker Kolstad Rødseth. 

LES OGSÅ:  Siri Ross Wessel ny partner i Elden Advokatfirma

Samfunnet må åpne øynene

Til tross for en økende bevissthet om seksuelle overgrep mot barn, mener Totland at kunnskapsmangelen fortsatt er stor.

– Vi vet at ett av tjue barn utsettes for seksuelle overgrep. Likevel behandles påstander om overgrep i retten med stor skepsis. Retten må forstå at det mest skadelige for barnet ikke er foreldrekonflikten, men selve overgrepet som ofte er årsaken til konflikten. 

StoppBarnevernet.com trenger din hjelp for å stoppe lovbruddene, overgrepene og dødsfallene i barnevernet. Klikk her for å se hvordan du kan støtte oss. Husk også å følge Stopp Barnevernet på sosiale medier.

Om skribenten: Landsforeningen mot seksuelle overgrep

Interesseorganisasjon med formål om å sette seksuelle overgrep og traumer på dagsordenen i samfunnet.

Anbefalt for deg