3.- 14. november ble årets Makt og Muligheter-konferanse avholdt i Oslo. Konferansen arrangeres årlig av Samarbeidsforum mot fattigdom i Norge, som Velferdsalliansen EAPN Norway er en del av, og årets temaer var psykisk helse, arbeid og ungt utenforskap. Konferansier Philip Rynning Coker ledet oss gjennom det hele.
Konferansen fikk en pangstart med komiker Eirik Krokås, som selv har slitt med avhengighet og psykisk uhelse. Krokås fortalte med humor om sine erfaringer, og om konsekvensene av utenforskap og manglende støtteapparat.
Deretter fikk vi høre fra Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, som fortalte om viktigheten av arbeid i forebyggingen av sosialt utenforskap. Gundersen understreker hvordan de trygge rammene og rutinene som følger med inkludering i et arbeidsfellesskap er et av de viktigste virkemidlene mot utenforskap.
Spesielt viktig er tydelig støtte og konstruktive tilbakemeldinger fra leder, arbeidsgivere bør i tillegg tilrettelegge for utviklingen av en trygg sosial arena blant kollegaer.
Tiltak som virker og ikke virker
Etter lunsj var det duket for panelsamtale om blant annet hvilke tiltak som virker og hvilke som ikke virker. I panelet satt Anne-Cecilie Kaltenborn fra NHO Handel og Service, Jan Erik Grundtjernlien fra Virkemiddelseksjonen i NAV, Liam Oddekalv fra Mental Helse Ungdom og Christoffer Lian fra Spillavhengighet Norge (og Samarbeidsforum mot fattigdom). Det var bred enighet i panelet om at klar kommunikasjon og tillit er essensielt i tilrettelegging for arbeid.
Flere av panelistene poengterte også at enkelte bransjer i økende grad setter unødvendige kompetansekrav for nyansatte, og at dette fungerer som et stort hinder for personer med hull i CV-en, lav eller ingen utdanning, som i realiteten ikke hadde hatt problemer med å utføre arbeidet som følger med stillingen. Generelt sett ville alle oppfordre arbeidsgivere til å ta en sjanse på personer som de vanligvis ikke anser som den perfekte kandidat.
Mot slutten av dag én fikk vi høre fra noen som hadde gjort nettopp det, nemlig gutta bak Bærumsprosjektet Høl i CVen, Richard Bjørnådal og Kenneth Strand. Høl i CVen er en kafé i Sandvika som gir jobbmuligheter til personer som av forskjellige grunner har vært utenfor arbeidslivet over lengre perioder. De som blir ansatt får muligheten til en oppstart tilrettelagt etter deres behov og arbeidsevne, og får etter vært sertifisert baristakurs. Kafeen drifter i tillegg en foodtruck.
Etter en rolig start på dag to med et vakkert musikalsk innslag fra Eva Denis, fikk vi besøk av Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, som holdt et innlegg om utfordringer knyttet til deltakelse i arbeidslivet, og hvordan vi potensielt kan løse dem. Det var dessverre ikke anledning til spørsmål fra salen, men konferansier Philip klarte å skyte inn noen gode, kritiske spørsmål til statsråden.
Videre fikk vi høre fra stipendiat Mari Amdahl Heglum ved Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet, om myter om ungt utenforskap. Heglum presenterte først en rekke nyhetsoverskrifter og nyhetsinnlegg som roper varsku om en stor økning i antallet unge som står utenfor arbeid og utdanning.
Deretter kunne Heglum derimot avsløre at hennes forskning, som baserer seg på statistikk og ikke leserinnlegg i diverse nettaviser, tyder på at det ikke stemmer at antallet unge utenfor stiger. Tvert imot har antallet unge som står utenfor arbeid og utdanning holdt seg relativt stabilt de siste årene.