Mange barn er tatt av barnevernet på ulovlig grunnlag og vil naturligvis hjem. Istedenfor tilbakeføring øver ansatte i barnevernet på barnevernsinstitusjon på å fysisk stoppe barna fra å komme hjem.
Hver onsdag samles personalet ved akuttinstitusjonen Akershus ungdoms- og familiesenter i Vestby for å trene trygghet og sikkerhet, opplyser FriFagebevegelse.
Denne dagen spiller Sissel Sundnes ungdom, mens to kolleger øver seg på å ta et skånsomt grep rundt armene hennes.
– Det er ikke alltid man får det til etter boka, men det gir en trygghet at alle vet hvordan en agitert ungdom holdes, sier hun.
Avdelingsleder Bente Torgersen sier at det kan være en påkjenning å måtte holde fast en ungdom som er sinna.
– Det kan utløse en stressreaksjon hos ansatte, sier hun.
Tortur er bevisst, målrettet og systematisk fysisk eller psykisk mishandling av et menneske med den hensikt å bryte ned personens vilje og motstandskraft, ifølge Store norske leksikon. Men ifølge FriFagbevegelse.no er ikke mishandlingen av barna problemet, det er istedenfor skademeldingene de ansatte skriver etter å ha utført overgrep på barna.
I fjor ble det skrevet 3.736 skademeldinger på ansatte ved barnevernsinstitusjoner rundt i landet. Det inkluderer vold, trusler, fysiske skader og stressreaksjoner.
Ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har hendelsene ulik alvorlighetsgrad.
Ved Akershus ungdoms- og familiesenter i Vestby har de ifølge Torgersen hatt lite fysiske skader på ansatte. Det kan ha vært vridning i et kne eller et spark i leggen, det de kaller “småtteri”, ifølge Fri Fagbevegelse.no.