– Det er en stor ære å lede og være talsperson for Mental Helse. Jeg er sterkt motivert til å bygge videre på frivilligheten som en del av kjernen i organisasjonen, sier gjenvalgt landsleder, Ole-Marius Minde Johnsen.
Minde Johnsen fra Tromsø ble valgt som landsleder for de neste to årene på landsmøtet, 24. november. Han legger bak seg åtte aktive år i Mental Helse.
Aina Nybakke og Haakon Steen fortsetter som 1. og 2. nestleder i organisasjonen. Et nytt sentralstyre, bestående av representanter fra alle deler av landet, er også valgt.
– Jeg gleder meg stort til å ta fatt på jobben sammen med dyktige representanter i det nye sentralstyret. Vi skal fortsette å skape reell medvirkning, delta i og påvirke samfunnsdebatten, invitere til meningsutvekslinger og skape engasjement. Vi skal bli et kraftsentrum for psykisk helse, sier Minde Johnsen.
Ny proaktiv politikk vedtatt
Over 130 medlemmer og ansatte deltok på landsmøte på Quality Hotel Gardermoen, fredag til søndag. På landsmøte ble nytt samfunnspolitisk program for neste landsmøteperiode vedtatt.
– Mental Helse har en proaktiv politikk, hvor vi i større grad skal jobbe for forebygging, flere behandlingstilbud og alternative behandlingsformer. Forebygging av psykiske helseutfordringer er en investering i mennesker, samfunn og fremtiden, sier Minde Johnsen, og fortsetter:
– Det må etableres flere behandlingsplasser slik at folk får tidlig nok og ikke minst tilstrekkelig og tilpasset behandling over tid.
Styrke internasjonalt arbeid
Handlingsplanen for selvmordsforebygging må få bevilget 100 millioner årlig over statsbudsjettet og at tiltak som faktisk virker bør prioriteres, mener Mental Helse.
– Ikke minst skal vi styrke vårt internasjonale arbeid. Vi skal jobbe sammen med andre organisasjoner og miljøer innenfor forskning og utvikling på tvers av landegrenser, for bedre psykisk helse, sier Minde Johnsen.
Mindre bruk av tvang
Mental Helse mener det er på tide at Tvangsbegrensningsloven, med anbefalingene fra Tvangsbegrensningsutvalget innføres. For å bedre kunne forebygge tvangsbruk må beslutningsstøtte innføres.
– Videre mener vi at det er på tide at den tverrfaglige tilnærmingen til psykiske og fysiske helseproblemer styrkes, og velferds- og helsetjenestene må organiseres sånn at det lønner seg å samhandle til det beste for brukeren, sier Minde Johnsen.
Mer forskning og øremerkede midler
Mental Helse vil jobbe for at det forskes mer på psykiske helseutfordringer.
– Vi mener det er på tide at det bevilges øremerkede midler til psykisk helsearbeid blant urbefolkning, nasjonale minoriteter og LHBTQ+ personer i hele landet, sier Minde Johnsen, og legger til:
– Vi trenger også at psykisk helsehjelp kombineres med arbeidsrettede tiltak. Stabil inntekt, forutsigbar økonomi og en trygg bolig er en forutsetning for god psykisk helse, sier Minde Johnsen.
Store utfordringer
Psykiske helseutfordringer koster samfunnet enorme summer hvert år. Sykefraværet øker – psykiske helseutfordringer står for hovedandelen av økningen.
Antallet unge uføre er doblet de siste 10 årene – 70 prosent på grunn av psykiske lidelser. Behandlingsplasser forsvinner over hele landet. Lavterskeltilbud legges ned.
– Vi kommer til å møte utfordringer og vi må gjøre knallharde prioriteringer i årene fremover. Vi må kjempe for midlene og få gjennomslag for våre saker. Tusen takk for tilliten. Sammen skal vi fremme Mental Helses politikk, utvikle strategien og organisasjonen videre, avslutter Minde Johnsen.