Frykter enda større økning i tvangsbruk

Mental Helse

Nytt lovforslag om tvangsbruk gjør Mental Helse bekymret: – Å senke beviskravet fra åpenbart til overveiende vil kunne gi flere feilvurderinger og øke tvangsbruken.

– Det at det blir brukt tvang betyr ikke nødvendigvis at helsehjelpen blir bedre. Vi må satse mer på god og tidlig frivillig hjelp, fremfor mer bruk av tvang, sier landsleder Ole-Marius Minde Johnsen.

Det legges ikke opp til at man i dag kan få hjelp om man ønsker det frivillig.

– En skjerping av loven endrer ikke dette.

Positive til første lovendring

To formuleringer i Lov om psykisk helsevern ble foreslått endret fredag. Ordet “samtykkekompetanse” blir erstattet med ordet “beslutningskompetanse”. 

LES OGSÅ:  Avsløring: Barnesakkyndig kommisjon har aldri godkjent noen rapporter

– Dette mener vi er et godt bidrag til å utøve loven på rett måte og til å styrke pasienter og pårørendes medvirkning. Mens et «samtykke» innskrenker pasientens medvirkning til å si ja eller nei til foreslått tiltak, peker «beslutningskompetanse» mot en mer aktiv pasientrolle, sier Minde Johnsen. 

Tvang kan bli eneste utvei

Det andre er premisset for tvang. I dag kan tvang utføres når pasienten åpenbart ikke har beslutningskompetanse. Dette foreslås endret til: overveiende sannsynlig. 

– Statsråd Vestre viser til at fagfolk har problematisert dagens lovverk, men det er en forenkling av situasjonen. Det man ser er at lovendringen fra 2017 kom uten kvalitetssikring, gode screeningverktøy og ressurser til opplæring. Da som nå, har vi en tjeneste med alvorlige kapasitetsutfordringer, hvor pasienter stadig må skrives ut før de er ferdigbehandlet, for å rydde plass til nye pasienter, viser Minde Johnsen til. 

LES OGSÅ:  Podcast: Bente Ohnstad om meldeplikt til barnevernet

– Vår store bekymring er at et manglende helsetilbud mange ganger gjør tvang til eneste utvei.

Starter i feil ende

Helt siden lovendringen ble innført har vi sett en tydelig økning av tvangsinnleggelser og bruk av tvangsmidler. I 2017 var det 7500 tvangsinnleggelser, i 2023 har det økt til 9100.

– Dette viser at dagens regelverk ikke reduserer bruk av tvang, og en skjerping vil heller ikke redusere bruken. 

LES OGSÅ:  Artikler om lovbrudd i barnevernet

Norges befolkning har ikke tilgang på andre frivillige behandlingsalternativer på sykehusene. Kommunene klarer ikke å bygge opp et tilbud i den hastigheten man fortsetter å legge ned døgnkapasiteten og DPS (Distriktspsykiatriske senter) over hele landet.

–  Vi starter i feil ende. Forebygging, kommunale tilbud, behandlingsalternativer, styrking av poliklinisk tilbud og døgnkapasitet er faktorer som reduserer tvang, og ikke ett skjerpende lovverk. La oss i stedet gå videre med arbeidet for en samlet og tydeligere tvangslovgivning. Det haster å nå målet om en bedre behandling og redusert bruk av tvang, avslutter Minde Johnsen. 

Om skribenten: NTB

NTB er et uavhengig, norsk nyhetsbyrå. NTBs redaksjoner følger nyheter døgnet rundt. NTBs journalistikk er underlagt Vær Varsom-plakaten.

Anbefalt for deg