Norge har flere ganger antall omsorgsovertakelser enn Sverige og Danmark, selv med samme lovgivning. Da bør vel fokuset være å stoppe ulovlige omsorgsovertakelser, ikke sant? Frelsesarmeen derimot mener det er for få fosterhjem.
Mange barn venter på å få et sted å bo i Norge. Derfor lanserer Frelsesarmeen nå en podkast i håp om å rekruttere flere fosterforeldre.
– Det er behov for mange nye fosterhjem hvert år, og et stort antall barn står på venteliste til enhver tid, sier Margaret Gulliksen Letnes, områdeleder i Frelsesarmeens barne- og familievern.
Nå lanserer de podkasten «Fosterhjemspodden» der fosterforeldre og fosterhjemskoordinatorer deler sine erfaringer og sterke historier.
– Vi vet at det er mange som vurderer å bli fosterforeldre, men som ikke tør å ta steget. Vi håper vi kan bidra til at flere får troen på seg selv og at de faktisk kan håndtere å være en slik omsorgsperson, sier Letnes.
Mange myter
Ikke alle er klar over at Frelsesarmeen også tilbyr fosterhjem, men organisasjonen har tilbudt beredskapshjem og forsterkede fosterhjem i snart 30 år.
– Vi har opp gjennom årene fått mange spørsmål om hvordan det er å være forsterforeldre og ikke minst hva som skal til for å bli det. Vi håper at denne podkasten skal svare på mange av disse spørsmålene, og få overbevist de som kanskje ikke tror de er skikket til rollen, sier Letnes.
– Hva er det folk lurer på?
– Mange lurer på hva som er forskjellen på en «vanlig jobb» og det å jobbe fulltid som fosterhjemsforelder. Det kan være spørsmål om alt fra økonomiske rammer til hvordan det påvirker familielivet. Mange tror for eksempel at man må være kristen for å være fosterforelder i Frelsesarmeen, men slik er det altså ikke, sier Letnes.
Får kurs og oppfølging
Frelsesarmeen jobber tett med oppfølging og kursing av nye fosterforeldre for å gjøre de trygge i rollen.
– En vanlig jobb er det ikke, men vi vil påstå at det å være forsterforelder er en av de mest meningsfulle jobbene en kan ha. Du gir et barn tilhørighet, felleskap og utvikling, sier Letnes.
– Men er podkast en god rekrutteringsplattform?
– Det gjenstår jo å se, men vi vet at podkastlyttere er dedikerte og interesserte i det de velger å lytte på, og det er lang lyttetid i snitt. Podkast er et format der vi kan bruke tid på de forskjellige emnene, til forskjell fra andre arenaer der man må fatte seg i korthet.
– Vi håper episodene kan treffe både de som vil bli fosterhjemsforeldre og de som kanskje ikke er klar over at de vil bli det. De som er opptatt av mennesker og sårbare unge vil også få stort utbytte av podkasten, avslutter Letnes.
Fosterhjemspodden ligger i podkastappene, som for eksempel Apple Podcasts og i Spotify.