I regjeringens forslag til statsbudsjett for utenriks- og forsvarsfeltet for 2025 blir FN-systemet igjen nedprioritert. Deriblant støtte til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).
Flere FN-organisasjoner mottar direkte støtte, såkalt kjernestøtte, for å utføre sine oppgaver. Regjeringen har i sitt forslag valgt å holde støtten til disse organisasjonene på samme kronebeløp som i statsbudsjettet for 2023, videreført fram til revidert statsbudsjett for 2024. Dette til tross for at regjeringen anslår en inflasjon (KPI) på 3,7 prosent i år og 3 prosent neste år.
Når midlene ikke øker med inflasjonen, betyr det i realiteten et betydelig kutt.
– FN og FNs poster har blitt kuttet med ostehøvel. I en tid hvor vi trenger mer støtte til internasjonalt samarbeid og fredsarbeid, er dette både kortsiktig og korttenkt av regjeringen. Vi forventer at SV tar kampen i budsjettforhandlingene siden de har lovet velgerne å «være en sterk støttespiller for FN», sier FN-sambandets leder, Catharina Bu.
Disse FN-postene har blitt «fryst» fra 2023 i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025:
- Verdens matvareprogram (WFP)
- FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR)
- FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)
- Verdens helseorganisasjon (WHO)
- FNs organisasjon for kvinners rettigheter og likestilling (UN Women)
- FNs befolkningsfond (UNFPA)
- FNs utviklingsprogram (UNDP)
- FNs barnefond (UNICEF)
– Dette kuttet svekker mulighetene for FN-organisasjonene til å møte globale utfordringer som sult, menneskerettighetsbrudd, flyktningkriser og helsekriser, sier Bu.