Ble lesbisk – Fratatt sønnen!

Bonnier

Debré forlot ektemannen, ble hjemløs og sa opp toppjobben for å skrive og leve et fritt liv.

Romanen Love me tender, som lanseres 19. april, utforsker seksualitet, kjærlighet og morskap med Constance Debrés eget liv som råmateriale. Kjærlighetsaffærene er mange og flyktige, savnet etter sønnen er knusende og trangen til å leve på egne premisser er altoppslukende i Debrés roman. 

Mistet foreldreansvaret 

Da Constance Debré sa opp toppjobben som forsvarsadvokat, forlot ektemannen gjennom 20 år og ble lesbisk, fikk hun merke samfunnets knallharde forventinger til mødre. Eksmannen gjorde alt han kunne for at Debré ikke skulle få treffe deres åtte år gamle sønn fordi hun var lesbisk, og i en absurd rettssak mistet hun foreldreansvaret. 

Som barnebarn av den tidligere franske statsministeren Michel Debré, kom forfatteren fra et familiedynasti av de sjeldne. Lenge levde hun i tråd med normene et så privilegert utgangspunkt dikterer, men frihetslengselen ble etterhvert for påtrengende.

Debré ga avkall på penger, jobb, hjem og prestisje. Og hun mistet sønnen sin. Hun ble drevet av et ønske om å skrive og å flerre vekk det uviktige jåleriet mange sentrerer livene sine rundt. 

En fri seksualitet

Love me tender utforsker Debré sin nye tilværelse med en trassig intensitet. Hun har kortvarige affærer med en rekke kvinner i alle aldre. De er helt forskjellige, i kropp, språk og livsstil, men så fort de vil ha mer av henne, beveger hun seg videre.

Hun leser, skriver, røyker og svømmer, og når natten faller på, sover hun på sofaer eller i knøttsmå, lånte rom. 

Den umulige morsrollen

Debré skriver sårt om å ikke få møte sin egen sønn, og det er en interessant utforskning av hva det vil si å være fri, og hvor normstyrte vi fortsatt er. 

Mens forventningene til kvinnerollen har gjennomgått store omveltninger, stiller det seg annerledes med morsrollen. Debré fikk merke de harde kravene det franske rettssystemet og samfunnet har til en mor. 

Med et klart, konsist språk, påvirket av de mange årene i det franske rettssystemet, skildrer hun både en livssorg og en nyvunnet frihet.  

Til Norge

19. april lanseres Love me tender i Norge, og i slutten av mai gjester forfatteren Litteraturhuset i Oslo og Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Forfatterskapet er på vei ut i 12 land, de internasjonale anmeldelsene er strålende og Gøril Eldøens oversettelse er en fryd å lese.

Internasjonal stjerne

Debré er født i 1972 og oppvokst i Paris. Hun kommer fra et velkjent fransk familiedynasti, og er barnebarn av Michel Debré, som var statsminister under Charles de Gaulle. Debré jobbet i tjue år som høyprofilert forsvarsadvokat.

Hun har skrevet fire romaner og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Love Me Tender, som er hennes første utgivelse på norsk.

Om skribenten: NTB

NTB er et uavhengig, norsk nyhetsbyrå. NTBs redaksjoner følger nyheter døgnet rundt. NTBs journalistikk er underlagt Vær Varsom-plakaten.

Anbefalt for deg