– Barnevernet må få bedre kompetanse på vold

dame

I voldelige relasjoner prøver gjerne hjelpeapparatet å få til et brudd. Men er det barn i bildet, er det ikke sikkert volden slutter der, sier forsker Anja Bredal. Hun mener barnevernet må få bedre kompetanse på vold.

– I dag er det forventet at menn skal involvere seg i barnas liv, og mange ønsker delt omsorg etter brudd. Men det fins noen som utnytter denne forventningen.

Det sier Anja Bredal, som i høst publiserte artikkelen «Vold eller foreldrekonflikt?» sammen med Kari Stefansen på kjønnsforskning.no. Den belyser «barnevernstjenestens håndtering av vold mot omsorgspersoner fra voldsutsattes mødres perspektiv». For hva skjer ved samlivsbrudd dersom det er både vold og barn involvert?

Hva er en konflikt?

Bredal har intervjuet 40 kvinner om deres erfaringer. Artikkelen bygger på et større forskningsmateriale i et pågående prosjekt om vold. I hennes forskning opplevde flere av kvinnene at saksbehandleren i barnevernet ignorerte påstanden om vold fordi de mente det var påstander i en pågående «konflikt» mellom foreldrene, og ikke direkte relevant i vurderingen av barnets situasjon.

En kvinne i Bredals materiale hadde mottatt sms-er med eksplisitte trusler fra mannen. Hun samlet sammen meldingene og viste dem til saksbehandleren sin i barnevernet.  Da ble ikke materialet ansett som relevant.

– Da hadde saksbehandlerne sagt at de ikke kunne forholde seg til det, fordi dette tilhørte foreldrekonflikten. Noen ser bare på vold som del av en slik konflikt, og er først og fremst opptatt av at mors omsorgsevne er svekket.

Om skribenten: NTB

NTB er et uavhengig, norsk nyhetsbyrå. NTBs redaksjoner følger nyheter døgnet rundt. NTBs journalistikk er underlagt Vær Varsom-plakaten.

Anbefalt for deg