
Det er på høy tid å rette et skarpt og kritisk blikk mot det norske rettsvesenet og dets nære bånd til politiske institusjoner.
Gang på gang blir vi vitne til skandaler som avslører et system gjennomsyret av korrupsjon og kameraderi, noe som undergraver tilliten til våre demokratiske prosesser.
Skal vi tro at Norge er fritt for korrupsjon?
Til tross for Norges høye rangering på internasjonale rettssikkerhetsindekser, er det naivt å tro at vi er immune mot korrupsjon. Transparency International påpeker at selv i land med sterk rettssikkerhet, som Norge, er det rom for forbedring.
Manglende etterforskning av korrupsjonssaker og utilstrekkelig ansvarliggjøring av gjerningspersoner er alvorlige problemer.
Politisk korrupsjon av barneminister
Et eksempel er saken fra 2012, der daværende barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tildelte midler til organisasjoner uten offentlig utlysning, i strid med interne regler. Dette ble av Transparency International Norge betegnet som “politisk korrupsjon”. 
Videre har vi tilfeller som Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen, som ble tiltalt for korrupsjon i forbindelse med byggesaker. Slike saker forsterker inntrykket av et system der personlige relasjoner og kameraderi trumfer rettferdighet og integritet.
Eksempel etter eksempel på korrupsjon
I 2023 måtte kulturminister Anette Trettebergstuen trekke seg etter å ha utnevnt nære partifeller til styreverv uten å vurdere sin habilitet. Dette er nok et eksempel på hvordan personlige bånd og manglende respekt for habilitetsregler undergraver tilliten til våre institusjoner.
Disse skandalene er ikke isolerte hendelser, men symptomer på et dyptgående problem i vårt politiske system. Ifølge Agenda Magasin har det vært 56 politiske skandaler i Norge siden 1971, noe som vitner om en kultur der maktmisbruk og korrupsjon har fått fotfeste.
Korrupsjon en trussel mot befolkningen
Denne gjennomgripende korrupsjonen er en direkte trussel mot demokratiet. Den skaper et samfunn der rettferdighet ikke lenger er en selvfølge, men noe som kan kjøpes eller påvirkes gjennom personlige forbindelser. Dette fører til en dyp mistillit blant befolkningen, noe som igjen kan resultere i alvorlige psykiske helseproblemer som angst og paranoia.
Det er på høy tid at vi som samfunn tar et oppgjør med disse uakseptable praksisene. Vi må kreve større åpenhet, strengere straffer for korrupsjon, og et rettsvesen som er upartisk og rettferdig. Uten dette risikerer vi å miste tilliten til de institusjonene som skal beskytte oss, og dermed undergrave selve fundamentet for vårt demokrati.
StoppBarnevernet.com trenger din hjelp for å stoppe lovbruddene, overgrepene og dødsfallene i barnevernet. Klikk her for å se hvordan du kan støtte oss. Husk også å følge Stopp Barnevernet på sosiale medier.